بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه

در روزگاری که قیمت خودرو در بازار ایران به مرزهای غیرقابل پیش‌بینی رسیده و حتی ساده‌ترین تعمیرات بدنه ممکن است چندین میلیون تومان هزینه روی دست صاحب خودرو بگذارد، انتظار می‌رود بیمه بدنه به یک انتخاب بدیهی و ضروری برای رانندگان تبدیل شده باشد.

اما واقعیت این است که بیش از ۷۰ درصد خودروهای کشور فاقد بیمه بدنه هستند. اگرچه بیمه شخص‌ثالث به دلیل الزام قانونی به بخشی جدانشدنی از مالکیت خودرو تبدیل شده، بیمه بدنه همچنان برای بسیاری از رانندگان انتخابی لوکس، گران‌قیمت و حتی غیرضروری تلقی می‌شود. درحالی ‌که میزان سرقت قطعات، حوادث طبیعی و سوانح رانندگی در کشور رو به‌افزایش است، بازار بیمه بدنه همچنان در رکود قرار دارد.

اعظم کاتوزیان، کارشناس حوزه بیمه خودرو در گفت‌وگو با «دنیای‌خودرو» دلایل اصلی بی‌میلی مردم به بیمه بدنه، مشکلات ساختاری شرکت‌های بیمه و راهکارهای افزایش ضریب نفوذ این بیمه را بررسی کرده است. کاتوزیان با اشاره به آمارهای نگران‌کننده می‌گوید: «در ایران، بیمه بدنه هنوز در ذهن مردم یک کالای فرعی و ثانویه تلقی می‌شود. برخلاف تصور عمومی، اغلب کسانی که به سراغ بیمه بدنه می‌روند، مالکان خودروهای لوکس یا خارجی هستند. درحالی ‌که خودروهای اقتصادی داخلی با ریسک بالاتری از خسارت مواجه‌اند، اما از بیمه بدنه محروم‌ هستند.»

وی در ادامه افزود: «مهم‌ترین عامل بی‌میلی مردم، قیمت بالای بیمه بدنه است. به‌عنوان مثال، برای یک خودرو اقتصادی مثل دنا یا شاهین، گاهی بیش از ۱۵ میلیون‌تومان در سال باید پرداخت شود. این رقم برای خانواده‌ای با درآمد متوسط، هزینه‌ای سنگین است؛ مخصوصا وقتی بازگشت آن به شکل فوری و ملموس نباشد.»

او ادامه می‌دهد: «متاسفانه تجربه مردم در مراجعه به شرکت‌های بیمه برای دریافت خسارت هم چندان دلگرم‌کننده نیست. زمان طولانی رسیدگی، ارزیابی‌های ناعادلانه، اختلاف نظر در قیمت قطعات و پرداخت‌های ناکامل، باعث شده اعتماد عمومی نسبت به این نوع بیمه‌ها کاهش یابد.»

کاتوزیان با بیان این‌که بیمه بدنه به اشتباه در ذهن مردم تنها برای خودروهای گران‌قیمت جا افتاده است، می‌گوید: «این تصور غلط است که فقط مالک سانتافه، ب‌ام‌و یا لندکروز باید بیمه بدنه داشته باشد. اتفاقا خودرویی مثل پژو ۲۰۶ که ممکن است قطعاتش بیشتر به‌سرقت برود یا پراید که آسیب‌پذیرتر است، بیشتر به بیمه بدنه نیاز دارند. اما نظر به‌این‌که نگاه فرهنگی ما به بیمه، نگاه پیشگیرانه نیست، مردم ترجیح می‌دهند تا زمانی که اتفاقی نیفتاده، هزینه‌ای پرداخت نکنند.»

وی بر این باور است که همه مشتریان به تمامی پوشش‌های بیمه بدنه نیاز ندارند. اگر بیمه‌گر امکان انتخاب پوشش‌هایی مانند سرقت یا حادثه را به‌صورت جداگانه فراهم کند، هزینه بیمه کاهش می‌یابد و استقبال عمومی افزایش می‌یابد. بسیاری از افراد توانایی پرداخت یکجا را ندارند. بنابراین ارائه طرح‌های اقساطی می‌تواند به‌جذب مشتری کمک کند. همچنین مشوق‌هایی مانند تخفیف‌های خانوادگی و برای رانندگان بدون تصادف یا صدور بیمه‌نامه‌های روزشمار می‌توانند خرید بیمه را جذاب‌تر کنند.

کاتوزیان تاکید می‌کند: «مردم باید احساس کنند بیمه‌گر در زمان حادثه پشتیبان واقعی آن‌هاست. تقویت اعتماد عمومی به ایفای تعهدات بیمه‌گر می‌تواند خرید بیمه را به‌یک رفتار عادی و رایج تبدیل کند.»

او در پایان گفت: «با توجه به قیمت بالای خودرو و قطعات، بیمه بدنه دیگر نباید یک امتیاز اضافه یا انتخاب لوکس باشد. ما باید آن را به‌یک فرهنگ عمومی تبدیل کنیم. همان‌طور که کسی بدون گواهینامه رانندگی نمی‌کند، کسی هم نباید بدون پوشش واقعی بیمه‌ای در خیابان تردد کند. این نیازمند همکاری شرکت‌های بیمه، رسانه‌ها و قانون‌گذاران است.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 8 =